Diferenta dintre vinul natural, organic si biodinamic?

Brut, nefiltrat, cu interventie redusa, natural. Aceste etichete apar din ce in ce mai mult pe rafturile magazinelor de vinuri, pe masura ce un nou val de vinuri alternative devine viral. Sau cel putin, popular. Desi exista anumite certificari pentru unele etichete, altele sunt relativ prea noi pentru a avea o definitie universala. Este vinul organic totodata brut? Ce este vinul natural si de ce a acaparat internetul? Din fericire, in Romania, avem cativa viticultori care cresc si fermenteaza acest vin neconventional. I-am rugat sa ne explice cum sa facem distinctie intre vinurile organice, biodinamice si naturale.

Vinul organic

Aceasta inseamna pur si simplu ca strugurii folositi pentru fabricarea vinului sunt cultivati in conformitate cu principiile agriculturii ecologice. Printre alte standarde, inseamna ca nu au fost folosite ingrasaminte chimice, pesticide sau erbicide pentru cultivarea strugurilor.

Odata ce strugurii sunt recoltati si procesati, aditivii si procesele (desi cultivati inca organic) interactioneaza cu vinul, de obicei pentru a produce un vin mai stabil si uniform (aici vinul organic difera de vinul natural). Producatorii de vin organic nu au voie sa adauge sulfiti (sulfiţii sunt conservanţi care se adauga in vin pentru ca acesta sa nu se altereze prematur) la vinurile ecologice.

Vinurile fara sulfiti au o durata de depozitare mult mai scurta, deci acordati atentie datei de imbuteliere a vinurilor organice, in special la vinul alb.

Vinul biodinamic

Vinul biodinamic ridica standardele un pic mai sus. In plus fata de regulamentele privind agricultura ecologica, producatorii adera la principiile agriculturii biodinamice pentru a-si creste strugurii. Agricultura biodinamica acorda prioritate sanatatii solului, bazandu-se pe un sistem agricol cu circuit inchis. Ingrasamantul natural (gunoiul de la animale) fertilizeaza solul, iar acel sol este folosit pentru cultivarea culturilor si ciclul continua.

Se pune accent pe mentinerea si cresterea plantelor in soluri sanatoase cu caracteristici specifice locului de recoltare si, la randul lor, vinuri care reflecta solul si locul unde au fost produse.

vinul natural

Vinul natural

Spoiler: nu exista o definitie standard pentru vinul natural. Nu este un termen reglementat si este contestat in functie de persoanele cu care vorbiti. Dar, exista cateva caracteristici oficiale-neoficiale care definesc vinul natural si care sunt acceptate de majoritatea producatorilor:

 1. strugurii sunt crescuti organic
 2. vinul este facut fara interventie
 3. vinul fiind un organism viu, adevarata sa natura trebuie pastrata.

Procesul de fermentatie nu este pornit sau oprit artificial. Producatorii lasa natura sa-si faca treaba si imbuteliaza vinurile nefiltrate si nerafinate tocmai pentru a prezenta unicitatea fiecarui vin. Veti observa mici variatii de la sticla la sticla, iar gustul vinului poate fi un pic diferit in functie de cat timp a fost deschisa sticla sau chiar de vremea din acea zi. Vinurile naturale au, in general, un continut mai scazut de alcool, astfel incat acestea sunt placute si usor de baut (mai ales daca sunt tinute la rece).

Cititi si Aveti grija ce rosii cumparati!
Cumparati produse online de la fermieri locali pe Piata Fermierilor

Like & Share

3 răspunsuri la „Diferenta dintre vinul natural, organic si biodinamic?”

 1. Hello. I have checked your piatafermierilor.ro and i see you’ve got some duplicate content so probably it is
  the reason that you don’t rank high in google. But you can fix this issue
  fast. There is a tool that generates content like human, just search in google:
  miftolo’s tools

 2. Hello. Very interesting article but it’s hard to find piatafermierilor.ro in search results.
  You are out of google’s top ten, so you can’t expect big traffic.
  You need hi quality backlinks to rank in serps.
  And you can get them for free, just search in google: forbesden’s tools

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *