De ce sa cumparati alimente locale? Sunt mai sanatoase pentru dvs. si pentru mediul inconjurator

Descoperiti de ce este important sa cumparati produse alimentare locale, beneficiile pentru sanatate ale consumului de produse locale si de ce alegerea acestor alimente favorizeaza mediul incojurator.

Te-ai întrebat vreodata de ce este important să cumperi alimente locale?

Alimentele locale sunt acum o tendinta de masa. Tot mai multi oameni cauta optiuni proaspete, locale, in defavoarea produsele alimentare din supermarket. In plus, tot mai multe restaurante folosesc ingrediente cultivate local, adesea utilizand termenul „de la fermă pe masă”.

Dar ce inseamna produse alimentare „locale”? Cat de mare este impactul consumului alimentar local asupra sanatatii tale si a planetei? Si de ce este important sa stiti mai multe despre locul de provenienta al alimentelor?

Ce sunt produsele alimentare locale si de ce ar trebui sa ne intereseze?

Nu exista o definitie formala a termenului “aliment local”. Dar o definiție comuna a produselor alimentare „locale” este aceea de:  alimente cultivate la cel mult 100 de km de la punctul de vanzare sau de consum.

Dar depinde de dvs. sa decideti ce inseamna sa cumparati alimentele locale. Poate inseamna alimente produse in statul sau in judetul dvs. Sau poate inseamna ca provin de la fermierii pe care ii cunoasteti si cu care puteti vorbi, interactiona – de exemplu, la piata din orasul dvs .

Pentru alte persoane, „local” este mai mult despre valorile la scara mica si bazate pe comunitate decat despre o configuratie geografica specifica.

Din ce in ce mai multi oameni vor sa stie de unde provin produsele alimentare si practicile agricole ale fermierilor care le produc. Si acest lucru este important din mai multe motive:

  • Va ajuta sa dezvoltati o conexiune cu alimentele.
  • Deveniti mai constienti de ceea ce consumati.
  • Alegeti de fiecare data ce alimente cumparati si sustineti producatorii in care credeti.

cumpara produse alimentare locale

De ce sa cumparati alimente locale? Pentru un singur lucru, pot fi mai bune pentru sanatatea dvs.

Alimentele locale pot fi mai bune pentru sanatatea dumneavoastra din mai multe motive. Pentru inceput, alimentele locale pastreaza adesea mai multe substante nutritive. Produsele alimentare locale se coc in mod natural, in timp ce alimentele care calatoresc pe distanțe lungi sunt adesea culese inainte de a fi coapte. Totodata, alimentele proaspat culese si de sezon nu pot calatori prea mult inainte de a fi vandute.

Alegerea fructelor si a legumelor cultivate in sezon poate fi, de asemenea, mai sanatoasa. Cand cercetatorii de la Universitatea de Stat din Montclair au comparat continutul de vitamina C din broccoli cultivate in sezon cu broccoli importate in afara sezonului, au descoperit ca aceasta din urma a avut doar jumatate din vitamina C.

Un alt studiu publicat în Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara a constatat ca nivelurile de pigmenti antocianinici care promoveaza sanatatea au crescut de patru ori pe masura ce murele au devenit coapte pe deplin.

In plus, produsele cultivate local pot fi mult mai sigure. Cand sunt importate si in afara sezonului, fructe precum rosiile, bananele si perele sunt adesea culese inainte sa se coaca. Si apoi, acestea sunt „coapte” artificial cu gaz etilenic.
De asemenea, alimentele de la producatorii locali pot contine mai putin (sau deloc) pesticide. Agricultorii trebuie sa plateasca o taxa suplimentara pentru a obtine un certificat ecologic. Unii fermieri de dimensiuni mici folosesc metode organice, dar nu sunt certificati deoarece nu sunt suficient de mari pentru a-și putea permite taxele de certificare. Chiar daca nu sunt organice, fermele mici tind sa utilizeze mai putine substante chimice decat fermele mari, industrializate.

Daca puteti, discutati cu agricultorii dvs. pe piata locala si intrebati-i ce pesticide folosesc (daca exista). Si asigurati-va ca va spalati bine produsele inainte de a le consuma pentru a va reduce expunerea la pesticide – lucru deosebit de important pentru femeile insarcinate si pentru copii.

 

produse alimentare locale

De ce sa cumparati alimente locale? Pot fi mai bune pentru mediu

Alimentele reprezinta unul dintre principalele motoare ale schimbarilor climatice.

Consumand produse alimentare locale reducem emisiile de CO2 prin reducerea „kilometrajului parcurs de hrana” – distanta parcursa de produsele alimentare de la ferma la consumator. In medie produsele alimentare din Romania calatoresc 1000 de kilometri, in timp ce alimentele locale pot calatori numai 50 de kilometri (sau mai putin).

Alimentele locale ajuta la pastrarea spatiului verde. Atunci cand fermierii locali sunt bine compensati pentru produsele lor, este mai putin probabil ca acestia sa-si vanda terenurile unor dezvoltatori. De asemenea, odata cu cresterea cererii de consum, tinerii agricultori sunt din ce in ce mai probabil sa intre pe piata dezvoltand spatiu neutilizat, cum ar fi loturile goale, in gradini urbane infloritoare – dintre care multe vor fi cultivate organic.

Consumul mai multor alimente locale poate fi o parte a solutiei. Impactul pe care alimentele noastre il au asupra mediului inconjurator include multi factori.

In unele cazuri, alimentele produse mai departe pot fi mai sustenabile daca sunt cultivate mai responsabil, daca au o amprenta ecologica mai mica sau daca sunt in sezon.

Alegerea mai multor alimente pe baza de plante este o parte importanta a ecuatiei. Daca doriti sa tineti o dieta mai sanatoasa, cautati alimente care sunt locale si organice. Cu cat este mai mare procentul de aport de proteine provenit din alimentele vegetale, cu atat va fi mai sanatoasa dieta dvs si cu atat mai putin poluant pentru mediul inconjurator.

Alte motive pentru care este important sa cumparati produse alimentare locale

Sanatatea si sustenabilitatea sunt doua motive excelente pentru a manca mai multe alimente locale. Dar nu sunt singurele motive. Iata cateva avantaje surprinzatoare si nu atat de surprinzatoare:

  • Alimentele proaspete au gust mai bun – Cand alimentele sunt luate si consumate la timp, nu numai ca retin mai multe substante nutritive, dar au si gust mai bun.
  • Fermele mici, locale ofera mai multa varietate. Sistemul agricol industrial utilizeaza un sistem monocrop. Dar, agricultorii mai mici, organici, pot creste o varietate de produse ecologice de marimi  diferite, pe care nu le puteti gasi la supermarket.
  • Consumul de alimente locale ajuta economia locala. Alegerea consumului de produse locale sustine comunitatea dvs. și ajuta la pastrarea producatorilor locali pe piata.

Cum să găsiți producatori locali în zona dvs.

In functie de zona dvs. si de perioada din an, pietele agricultorilor pot oferi totul, de la produse proaspete si flori, la paine proaspat coapta, precum si sucuri presate in stare proaspata.

Pietele agricultorilor exista de mii de ani. Ele au fost in declin in timpul dezvoltarii supermarketelor la mijlocul secolului al XX-lea dar, nu au disparut complet.

Totusi, pietele fermierilor reprezinta doar o mica parte a pietei produselor alimentare. Cu cat consumatorii continua sa cumpere pe pietele locale, cu atat mai multi agricultori locali vor prospera si vor creste.

Pentru a gasi o ferma agricola in zona dvs., puteti vizita: piatafermierilor.ro

Cat de locale sunt alimentele tale?

Vrem sa auzim de la dvs. in comentariile de mai jos!

  • Ce intrebari aveti?
  • De ce alegeti sa cumparati alimente locale?
  • Ce masuri veti lua pentru a incepe sa cumparati mai multe alimente produse local?
Like & Share

2 răspunsuri la „De ce sa cumparati alimente locale? Sunt mai sanatoase pentru dvs. si pentru mediul inconjurator”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *