Aveti grija ce rosii cumparati

Ati pus mana vreodata pe o tomata mare, rosie si ati fost surprins de textura sa tare ca piatra? Cel mai probabil, aspectul rosu de maturitate al rosiilor este inselator si ceea ce se afla sub pielea sa frumoasa este un fruct crud.

In august 2011, NPR a difuzat un interviu „Povestea nesfarsita a rosiilor cultivate industrial” si l-au avut ca invitat pe Barry Estabrook, autorul cartii Tomatoland: „Cum agricultura industriala moderna a distrus cele mai atractive fructe ale noastre”.

Tomatoland, Cum agricultura industriala moderna a distrus cele mai atractive fructe ale noastre

In timpul acestei emisiuni, Estabrook povesteste o experienta deranjanta cu fructele iubite. El conducea in spatele unui camion mare, de distributie, cand cateva fructe, care apareau ca „mere verzi„, au cazut din spatele camionului si s-au rostogolit pe autostrada. Aceste „mere” erau, de fapt, rosii crude in mijlocul transportului.

De ce un camion ar transporta o incarcatura completa de rosii crude?

In cadrul acelei emisiuni, Estabrook explica soarta acestor rosii necoapte, rosii pe cale de distributie. In primul rand, rosiile intregi sunt culese manual si apoi incarcate in camioane. Curand dupa aceea, fructele sunt aduse intr-un depozit unde sunt apoi curatate, ceruite si cartonate. Apoi, rosiile verzi stralucitoare sunt duse in alte depozite unde sunt generatoare care emit gaz de etilena pe fructe.

Ce este etilena si ce face?

Etilena este un hormon vegetal gazos care regleaza cresterea plantelor. Cand este aplicat pe fructe, initiaza procesul de maturare si provoaca inrosirea fructului. Substantele chimice afecteaza, de asemenea, aroma prin cresterea compusilor de zahar si scaderea aciditatii in fructe. Aceasta substanta chimica este emisa in mod natural de plante in campuri, dar numai atunci cand plantele isi doresc in mod natural sa se coaca.

De ce ar dori producatorii sa pulverizeze rosiile cu acest produs chimic?

Rosiile sunt extrem de perisabile. In functie de locul de provenienta al rosiilor si de destinatia lor, fructele vor trebui sa ramana timp de saptamani intr-un camion sau depozit. De exemplu, o tomata care se deplaseaza in tara noastra, din alte tari, in extrasezon, va avea mult timp de calatorit. Prin urmare, producatorii ar putea sa vanda rosii verzi, deoarece ei considera ca asa ar supravietui mai bine calatoriei lungi pana in tara noastra. Producatorii, probabil, le vor gaza cu etilena in timp ce rosiile se afla in mijlocul calatoriei. Cresterea artificiala in acest caz asigura ca tomatele vor supravietui calatoriei si vor arata rosii si „proaspete” inainte de depozitarea pe rafturile supermaketelor. Acest lucru se intampla in majoritatea cazurilor atunci cand vorbim de fructe şi legume de import.

In timp ce maturarea artificiala cu ajutorul gazului etilenic coloreaza tomatele verzi in tomate rosii, asta nu inseamna ca si coace aceste fructe. Aceasta procedura este rezultatul unei agriculturi industriale moderne care a „distrus” fructele, asa cum sustine Estabrook.

Acum ca stiti, iata si ce puteti sa faceti:

Daca nu obisnuiti sa faceti deja acest lucru, putea sa luati in considerare cumpararea rosiilor ( dar si alte produse ) de pe piata locala sau online pe piatafermierilor.ro, unde puteti gasi toate fermele din zona dvs. Prin urmare, produsele vor petrece cel mult o ora pe transport pana ajung la dvs., nu saptamani. Sau si mai bine, daca aveti timp, puteti sa mergeti direct la ferme si sa va alegeti singuri produsele direct din gradini.

Atunci cand achizitionati produse de pe piatafermierilor.ro sau din pietele locale, nu numai ca veti investi in alimente de calitate, dar sprijiniti si fermierii care se ocupa cu bunele practici agricole. Sprijiniti fermierii locali care nu-si compromit integritatea sau calitatea alimentelor pe care le comercializeaza pentru un castig economic unic.

Totusi, daca decideti sa cumparati rosii de la un supermarket, asigurati-va ca treceti peste culoarea fructelor si testati-le textura. Este tare ca piatra? Daca da, atunci cel mai probabil ca aceea este o rosie cruda, colorata artificial cu gaz etilenic.

Spor la cumparaturi!

Urmariti acest videoclip ca sa vedeti efectele gazului de etilena asupra maturarii artificiale a rosiilor.

Cititi si Legumele, ouale si carnea autohtona sunt preferatele romanilor!

Like & Share

2 răspunsuri la „Aveti grija ce rosii cumparati”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *